onsdag den 7. februar 2018

Indiske kvinder siger fra: Vi er ikke Askepot

Indiske kvinder tager i disse dage (red. august 2017) selfies efter midnat og poster dem på sociale medier med hashtagget #AintNoCinderella (Ingen Askepot, red).
Det sker i en protest mod en indisk politikers kommentar til en sag, hvor en ung kvinde på vej hjem blev forfulgt og forsøgt bortført, skriver The Guardian.
Det hele begyndte en lørdag, da den 29-årige kvindelige dj Varnika Kundu var på vej hjem i byen Chandigarh 250 kilometer nord for New Delhi. Det var lidt over midnat, da hun i bakspejlet lagde mærke til, at en stor, hvid bil fulgte efter hende. Bilen kørte op på siden af hende og ind foran hende.
- Der var to fyre i bilen og ud fra, hvor ofte deres bil slingrede, lod det til, at de virkelig nød at genere en enlig kvinde midt om natten, skriver hun i det Facebook-opslag, hun senere lagde ud.

Fokus på kvinders sikkerhed

Mændene i bilen forsøgte flere gange at afskære hende vejen og få hende til at standse. Til sidst lykkedes det, og en af mændene stod ud, bankede på ruden og forsøgte at åbne hendes bildør, men inden havde Varnika Kundu ringet til politiet, og i samme øjeblik dukkede en patruljevogn op.
Fyrene blev arresteret. Den ene, viste det sig, var søn af en magtfuld politiker. Sagen har vakt opsigt i Indien, hvor der efter flere voldsomme voldtægter er stigende fokus på kvinders sikkerhed.
- Jeg finder det chokerende, at disse fyre et sted, hvor der er kameraer allevegne og betjente for hver 200 meter, troede, at de kunne slippe af sted med enten at komme ind i min bil eller tage mig ind i deres, skriver Varnika Kundu i sit opslag
- Hvis dette er, hvad kvinder skal udsættes for i en af de mere sikre byer i landet, hvor er vi så, spørger hun.
Men ifølge en lokal politiker, næstformand for delstaten Haryanas afdeling af regeringspartiet BJP, bærer Varnika Kundu selv en del af skylden.
- Pigen skulle ikke have været ude efter tolv om natten. Hvorfor var hun ude og køre så sent om natten? Stemningen er ikke rigtig dér. Man er nødt til at passe på sig selv, sagde Ramveer Bhatti til CNN-News18 .

'Min værdighed min ret'

Det har sat gang i den aktuelle twitterstorm, hvor indiske kvinder nu demonstrerer, at de modsat Askepot godt kan være ude efter midnat, og at det måske snarere er de potentielle voldtægtsmænd, der har et problem.
- Hvis jeg er ude til klokken 24, betyder det ikke, at jeg skal voldtages, forulempes eller forfølges. Min værdighed er min ret 24/7, skriver eksempelvis danser og debattør Sharmistha Mukherjee på Twitter.
Det er ikke første gang, at indiske politikere fra især den ældre generation vækker forargelse med udmeldinger om kønsroller og kvinders sikkerhed.
I 2008 vakte det kritik, da New Delhis minister Sheila Dikshit, efter at en kvindelig journalist var blevet dræbt, ifølge Times of India sagde: "Helt alene i byen til klokken 3 om natten i en by, hvor folk tror ... du ved ... Man skal ikke være så eventyrlysten".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar